2014. máj. 21.

11. Magyar Ókortudományi Konferencia

Ezen a héten konferenciára hívjuk az érdeklődőket.

 http://class-phil.elte.hu/mok11


Május 23-án, pénteken két, ásatásunkhoz kapcsolódó előadás hallható:
Fábián Zoltán Imre A legrégebbi díszített thébai sírok környékén c. előadása 10.30-kor, 
Németh Bori A thébai Szeni-iqer sír (TT 185) önéletrajzi szövege - a kutatás jelenlegi állapota c. előadása pedig 14.00 órakor.

A részletes programfüzet itt, az összes előadás absztraktja pedig itt tölthető le.

 A legrégebbi díszített thébai sírok környékén 
A „százkapujú Théba” korai történetéről nagyon kevés forrással rendelkezünk. A legkorábbi ismert helyi előkelőségek sziklasírjai közül négyről van tudomásunk, mindegyikük az el-Hoha dombon van. Az egyiket, Szeni-iqer sziklasírját (TT 185) az utóbbi években tudtuk feltárni, miután a sír bejáratára épült, nagyméretű vályogházat lebontották. Így amellett, hogy világosabbá váltak a legkorábbi ismert thébai sírok építészeti jellegzetességei, dokumentálhatóvá vált Szeni-iqer két domborműve, illetve a sír belső helyiségében egy nagyméretű festmény-együttest is feltártunk. A festmények Szeni-iqert és családját ábrázolják, gazdag áldozati jelenetsorokat és egy hosszabb, önéletrajzi jellegű hieroglif feliratot is tartalmaznak; tisztításuk, restaurálásuk folyamatban van. Az előadás a kutatás eddigi eredményeit és további kérdésfelvetéseit ismerteti.

 A thébai Szeni-iqer sír (TT 185) önéletrajzi szövege – a kutatás jelenlegi állapota

Az előadás a thébai Khokha-domb déli lejtőjén található Szeni-iqer sír (TT 185) második termének falán található szöveg megfejtésének és feldolgozásának pillanatnyi állapotát mutatja be. A kutatás folyamatát, valamint az értelmezés különböző részleteit vázolja fel, mely a Fábián Zoltán előadásában elhangzottakhoz kapcsolódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése